Rozloučení s Malajsií

12. srpna jsme na dobro opustili Malajsii. Řekli jsme si, že v rámci skromného rozloučení by se hodilo malé shrnutí toho, co jsme za 14 dní pobytu v této zemi pochytili.

  • Jídlo v Malajsii je vynikající, skvělé, božské. Milovníci orientálního koření a ostrých jídel se tu mohou mít jako v ráji. Ceny jsou navíc na naše poměry velmi nízké, a tak chutná ještě více. Nejvíce jsme si oblíbili jídlo zvané Nasi Lemak – jedná se o pokrm z rýže vařené ve sladkém kokosovém mléce, která je podávána nejčastěji s pálivou omáčkou, normální a sušenou rybou, vajíčkem a praženými oříšky. Velmi dobrá je také místní placka Roti, kterou si lze dát prakticky s čímkoli. Téměř na každém rohu jsou k dispozici stánky s ovocem – je levné, je čerstvé a chutná mnohem lépe než to dovožené u nás.
  • Do Malajsie člověk přijíždí s pocitem, že si musí dávat na každém rohu pozor, aby jej někdo neošidil nebo neokradl. My jsme se však vyloženě s nějakou nebezpečnou nebo zásadně nepříjemnou situací nesetkali. Malajci jsou vesměs velmi příjemní a nápomocní. Ve velkých městech nebo tam, kde je velká koncentrace turistů se chovají všichni tak, aby člověk neměl tendence utíkat, ale aby v poklidu utratil co nejvíce svých peněz. Nikdy se nám také nestalo (když nebudeme počítat taxikáře), že by nám chtěli místní účtovat za něco více peněz jen kvůli tomu, že jsme turisti. Dále lze o Malajcích říci, že bez ohledu na vyznání vedou všichni své životy ve stylu „pohoda, klídek, žádný stres.“ Evropan se tak musí obrnit a smířit se například s menšími hygienickými standardy a nepořádkem, který všude mimo hlavní turistické lokality panuje.
  • V Malajsii nelze pít vodu z kohoutku snad vůbec nikde. Dokonce i místní v Kuala Lumpur vám řeknou, že ani oni sami ji nepijí.
  • V Malajsii nebyl nikde problém domluvit se anglicky, každý uměl aspoň něco. Angličtina je dokonce tak běžná, že jsme se za celou dobu pobytu nenaučili malajsky skoro ani jedno slovíčko.
  • V celé Malajsii jsme zahlédli jednoho, možná dva psy. Naopak koček tu bylo habaděj. To nás dovedlo k závěru, že jsou tu psi asi lovnou zvěří a my možná občas namísto kuřete dostali něco, co dříve štěkalo.
  • Na Malajsii nám bylo velmi sympatické, jak zde mohou beze sporu koexistovat skupiny různých vyznání. Lidé z ostatních koutů světa by si z toho měli vzít příklad.
  • Nejen jídlo, ale i ostatní věci a služby, jako například doprava, jsou tu velmi levné. Benzín tu kupříkladu stojí max. 15 Kč litr. Stačí jen správně smlouvat a dovolená v Malajsii Vás může vyjít velmi levně.

Na úplný závěr se určitě hodí dodat, že je v Malajsii vidět v přímém přenosu rychlý pokrok. Rozhodně se již nejedná o destinaci vhodnou pouze pro dobrodruhy. Z toho co jsme mohli vidět v hlavním městě, v národním parku nebo na ostrovech lze usoudit, že je Malajsie plně připravena poskytnout kvalitní služby i zhýčkanějším a náročnějším turistům.