Perhentian islands - ráj na zemi

Pokud máte cestovatelského ducha, jako my, a hledáte místo, které se dá nazvat rájem na zemi, zapište si do seznamu i Perhentian islands. Zpívající džungle, nejčistší voda nabízející všechny odstíny modré a písek na pláži té nejemnější zrnitosti. Jediné osídlení na ostrovech je to sloužící požitkářům. Prozatím je ho opravdu poskrovnu. Nenajdete tu ani žádné silnice, natož pak auta či v Malajsii velmi oblíbené motorky. Jsou zde pouze chatičky, bungalovy, restaurace a malé obchůdky. Na celých ostrovech tak cítíte doslova na každém kroku pocit klidu a relaxace.

Přesným opakem relaxace a klidu je však samotná cesta na ostrovy. Přiveze vás sem jeden ze snědých Malajců svou docela malou a otevřenou kocábkou. K ní má připevněn, jak to i na loďkách v Taman Negara bývalo zvykem, motor značky Suzuki či Yamaha. Sílu svého motoru Malajec předvádí již od samého vyplutí, nejvíce však na otevřeném moři, když v plné rychlosti nekompromisně rozrážel vlny. Celý zážitek bych přirovnala k jízdě na horské dráze. Volba místa k sezení v této loďce je pak jako sázka do loterie, kde je hlavní cenou sprcha mořskou vodou pro vás i vaše věci. Nikdy nevíte, na koho to padne, vše závisí na aktuální velikosti vln a počasí. Cesta rozhodně není pro slabší povahy, už jen kvůli tomu, že příď lodi je více ve vzduchu než v kontaktu s vodou. Když se blížíte k ostrovům, překvapí vás a ohromí zároveň, jak málo jsou zastavěné. Sem tam lze vidět hrstku chatek s molem a vy s nadšením vyhlížíte tu část pobřeží, která se vám stane na pár dnů domovem. My jsme zamířili na větší, ale klidnější ze dvou ostrovů, konkrétně na Perhentian Besar.

Část ostrova, kterou jsme si vybrali, se jmenuje Coral View. Oproti jiným místům má tu výhodu, že je obehnán nádhernou korálovou bariérou a vodními rostlinkami, které velmi chutnají karetám obrovským. Hned první den si Tomáš hrál na jednu z těchto gigantických želv, a byl častěji s nimi u dna moře, než se mnou na souši. Já bych nám možná byla schopna ulovit něco s foukačkou v džungli, ale co Tom ulovil za záběry s kamerou tady, bylo neskutečné. Nejen zmíněné mořské želvy a ryby všech barev, ale i živočichy, ze kterých jde opravdu respekt: žraloci a rejnoci. Hned druhý den jsem i já poznávala podmořské bohatství ostrovů. Najali jsme si loď i s místním průvodcem, který nás celé dopoledne vozil po blízkých i vzdálených šnorchlovacích lokalitách. Zde jsme měli možnost obdivovat korály a život okolo nich. Během přesunů mezi jednotlivými zastávkami se navíc naskytla příležitost celkově si prohlédnout celé souostroví Perhentian. A stálo to rozhodně za to. Pokud sem někdy zavítáte, doporučujeme nezůstávat pouze na jedné pláži. Krása tohoto místa nejlépe vynikne, pokud jej poznáte jako celek. Na pláže, které leží na opačných stranách ostrova, se lze vydat skrze ostrovní džungli po již poměrně dobře vyšlapaných stezkách. Pobyt na ostrově díky těmto procházkám získá zcela nový rozměr a lidé s trochou fantazie si tak mohou alespoň trochu představit pocity trosečníků, kteří zjišťují, co vše jim daný kus země nabízí. A Perhentian Besar je opravdu štědrý – nespočet kokosovníků, liči, banánovníků, mangovníků, zvěřiny od ještěrů, přes hady až po velké opice. A samozřejmě taky pestrý podmořský život.

Pláže v bezprostřední blízkosti naší chatky jsou sice písčité, ale pár metrů od břehu plné korálů a skalisek. Voda je zde mělká a velmi teplá, pro relaxační koupání tedy docela nevhodná. Pro odpočinek a plávání nám slouží pláž kousek na sever od nás, jen pár minut pěšky. I tento krátký přesun bývá pokaždé velkým dobrodružstvím a zážitkem. Cesta vede okrajem pralesa. Lze tu tak spatřit spoustu zajímavého již zmíněného zvířecího osazenstva. Troufám si říct, že tolik zvířat a z takové blízkosti jsme neviděli ani v pralese Taman Negara, Jednou to byl obří ještěr na dosah ruky od nás, obrovský netopýr měřící přes 30 cm visící kousek od naší hlavy a v neposlední řadě tlupa tolika opic, které po hromadě nespatříte ani ve výběhu  zoologické zahrady.

Přestože byla tato část cestování vyhrazena především pro zrelaxování těla a mysli, rozhodně bych čas strávený zde nenazvala bezduchým válením se na pláži. Zdejší téměř ještě nedotčená příroda  na souši i pod mořskou hladinou vás neustále nutí k dalšímu a dalšímu prozkoumávání a poznávání, u pouhého válení na rozpáleném písku určitě nezůstanete.

O podmořském dobrodružství něco málo zde.

Tipy a postřehy:

  • Pokud chcete klidnější a romantičtější dovolenou, zvolte ostrov Besar. Pokud jedete parta lidí a chcete zažít super párty, jeďte na Kecil.
  • Není potřeba zůstat pouze na jednom ostrově či na jedné pláži. Prakticky na každém kroku si lze najmout boat taxi, které jezdí i v noci a dostane vás kam jen chcete.
  • Ani těmto ostrovům se nevyhne muslimská kultura. Na Kecilu je dokonce mešita a každé ráno jsou tak všichni baťůžkáři buzeni brzkou ranní modlitbou.
  • V restauracích je zde zakázáno konzumovat alkohol, ale v malých obchůdcích vedle restaurací jej lze koupit a kdekoli mimo restaurace ho můžete i vypít, klidně se i opít. Konečně!!
A nyní nás už čeká Singapore. Takže jako vždy, zůstaňte naladěni, další článek na sebe nenechá dlouho čekat.