Kuala Lumpur

Máme za sebou již druhý den prozkoumávání Kuala Lumpur..Zítra nás čeká přesun z města do pralesa, a proto bych chtěl tímto stručně shrnout naše zážitky z této multikulti metropole.

První den jsme si dali za úkol prozkoumat všechny důležité lokality, které se v KL nacházejí. Může se to zdát jako nadlidský výkon, nicméně my zase tak moc přelidněným turistickým místům neholdujeme. Nikdy tam netoužíme dlouho okounět a poznávání měst nám tak ubíhá velmi rychle. V KL nás již od rána velmi brzdilo šílené horko a dusno. Jako první jsme zamířili do China town, kde jsme potřebovali zařídit pár věcí ohledně našeho dalšího výletu do národního parku. China town v KL se ničím nijak výrazně neodlišuje od jiných, které jsme již navštívili v jiných městech. Velký ruch, všude se linoucí divné pachy, ve výlohách mrtvá i živá zvířata, tržiště, obchůdky, bistra a mnoho dalšího.

Po China townu jsme zamířili k Masjid Negara, což je maljská národní měšita. Cestou k ní jsme měli překročit řeku, která protéká středem KL. Na to jsme byli dost zvědaví, ale nakonec se jako řeka předvedl ne moc hezký, spíš hnusný a smradlavý vybetonovaný kanál s úzkým čúrkem vody uprostřed. Mešita samotná byla možná hezká, nicméně nemuslimům v době modlení není přístupno téměř nic. To byl náš případ, a tak to nemůžeme úplně posoudit. Navštívili jsme také Central Market, velmi turistické město pomalu se měnící z klasického tržiště na obchoďák zaplněný suvenýry. Nejvíce ze všeho se nám nakonec líbilo bezcílné bloudění ulicemi a vnímání mnoha kontrastů a paradoxů , kterých je KL plné. Přece jen je trochu zvláštní, že lze na jednom místě nalézt obrovské mrakodrapy a moderní nákupní centra a přitom se člověk nemůže napít ani vody z kohoutku.

Na konci prvního dne jsme vyrazili k Petronas twin towers, kde jsme měli rezervovanou prohlídku zahrnující procházku po Sky bridge (most spojující obě budovy) a vyhlídku z téměř nejvyššího patra jedné z věží. Výhledů jsme zažili hodně a žádné velké wow jsme nečekali. Musíme však uznat, že se do této exkurze peníze vyplatí investovat! Nejvtipnější z celého dne nám přišlo to, že během naší asi 30 minutové siesty v parku pod Petronas twin towers se s námi chtěli stále fotit muslimské dámy i páni, dokonce i jeden novinář pro svůj článek o zhoršující se smogové situaci v KL (dokonce nás uprosil, abychom si na fotku nasadili roušky). Asi všechny fascinovali Janiny dredy a můj západní look podtržený pilotkami..Kdo ví..

Druhý den jsme se vydali na Batu Caves, centrum hinduistické menšiny KL. Jedná se o komplex obrovských jeskyní, ve kterých je několik modlitebních a posvátných míst. Skvělý a neopakovatelný zážitek, který byl pro nás asi to nejlepší, co jsme v KL zažili. U jednoho modlitebního chrámu jsme se odvážili sundat boty a vkročit spolu s ostatními hinduisty na posvatnou půdu a zažít tak průběh jejich modliteb opravdu z blízka. Na zpáteční cestě jsme se rozhodli vyzkoušet místní nadzemní jednokolejku (monorail) a dobře jsme udělali - výhled na město z pohybující se soupravy stojí opravdu za to.

Postřehy a tipy:

  • Veřejná doprava v KL je naprosto super, skvěle dostupná, ale pravda, lehce chaotická. Lze zde jezdit metrem (některé linky jsou dokonce i automaticky řízené, bez řidičů), autobusem, monorailem (nadzemka) i vlakem. Město nabízí také asi pět okružních linek s názvem GOKL, které jsou zcela zadarmo.
  • Jídlo, jídlo, jídlo!! Je toho tolik, co ještě neznáme, ale už teď můžeme říci, že je to skvělé...Pokud to vyjde, přidáme sem později také doporučení toho nej i s překlady, protože pod malajskými, indickými nebo čínskými názvy si člověk nepředstaví vůbec nic.
  • Lístek na Petronas twin towers kupujte v předstihu přes interent, jinak se na ně nedostanete.
  • Je zde drahý a ne tak úplně všude dostupný alkohol.
  • I přes to, že se jedná o multikulturní město a obyvatelé jsou tu vesměs tolerantní ke spoře oděným slečnám, lze čas od času pozorovat dva druhy výrazných reakcí ze strany mužské populace: nelibé a pohoršené odfrkávání nebo nepokryté zírání a prohlížení.

Ted už je večer a my se pomalu ale jistě připravujeme na zítřejší přesun do pralesa. Už se moc těšíme. Město bylo pěkné, ubytování a naše hostilka skvělé, ale nás prostě více lákají ty přírodní krásy. Držte nám palce a  těšte se na další článek popisující naše dobrodružství z džungle.